Son zamanlarda sık sık gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek ortaya çıkan New Amsterdam dizisindeki hastane direktörü Dr. Max Goodwin karakterinin etkin liderlik tarzına örnek gösterildiğini duyuyoruz. Çevresindeki herkese empati ile yaklaşan, "size nasıl yardımcı olabilirim" sorusuyla gönüllerimizde taht kuran bu yakışıklı doktor karakteri aslında hem hastalarına destek olurken, hem de çalışanlarını hedeflere doğru yönlendirirken en temel ihtiyaçlarımız olan görülmek, anlaşılmak ve varlığımızın önemsenmesi/değerli olmak ihtiyaçlarımızı da karşılamaya yönelik bir yaklaşım sunuyor.
New Amsterdam dizisini mercek altına alarak Dr. Max Goodwin karakterinin liderlik tarzını Belbin Davranış Envanterleri ile inceledik.
Ana odağının kişilere yardım etmek olması, beraber çalıştığı kişilerin davranışlarını gözlemleyerek, onlarla empati kurması ve onları geliştirmeye yönelik çalışması ile öncelikli olarak genellikle Gandhi, Nelson Mandela gibi kendini toplumun hizmetine adamış liderlerde bulunan TAKIM OYUNCUSU davranış özelliğine yatkın olduğunu gözlemliyoruz. Takım Oyuncuları bulundukları organizasyonlarda liderlik rollerini almaktan ziyade genellikle arka planda çalışmayı ve kişilere destek olmayı tercih ederler.
Ancak ikinci davranış özelliğinin baskın bir liderlik rolü olan İTİCİ GÜÇ olması beraber çalıştığı kişileri etkin bir şekilde harekete geçirebileceğine ve bunu yaparken de empatik bir yaklaşım sergileyeceğine işaret ediyor. Organizasyonun hedeflerine ulaşmasında onlara köstek olan ve etkin çalışmayan kişileri ilk işe başladığı gün kuralları hiçe sayarak korkmadan hızlı bir şekilde harekete geçip hemen işten çıkarabilmesi, zorluklarla karşılaştıklarında dahi kişileri hedefler doğrultusunda motive ederek onların potansiyellerinden etkin bir şekilde faydalanabilmesi bize etkin bir İtici Güç olduğunu gösteriyor.
Bunun yanı sıra ihtiyaç duyulduğunda yöneticilik şapkasını çıkarıp, kolları sıvayarak bizzat operasyonun içinde yer alması ve sistematik yaklaşımı bize aynı zamanda üçüncü davranış özelliğinin de UYGULAMACI olabileceğini gösteriyor.
Dizi aynı zamanda bize tüm liderlerin aslında insani zaaflarının da olduğunu ve başkalarına liderlik ederken kendi özel hayatlarında da tökezlememek için çaba sarf ettiklerini ve iş özel hayat dengesini kurmanın zorluklarını da gösteriyor.
Peki siz ne tarz liderler tarafından yönetiliyorsunuz veya kendi liderlik stilinizi nasıl değerlendiriyorsunuz, nerelerde başarılı olduğunuzu, nerelerde tökezlediğinizi düşünüyorsunuz ? Gelin birlikte değerlendirelim!
Comments