top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısierradanismanlik

La Casa De Papel ve Belbin Takım Rolleri


Belbin’de insanların iş yerindeki davranış özelliklerini içeren 9 adet Takım Rolünden ve bunların 36 adet alt davranış skalasından bahsediyoruz. Sıklıkla karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de yönetici olmak için hangi Takım Rolüne ve davranış/yetkinlik özelliklerine sahip olmamız gerekiyor ?

Aslında her takım rolünün kendisine özgü farklı yöneticilik tarzları var. Önemli olan kendi davranış özelliklerinize göre yönetim stilinizi adapte edebilmek.

Son zamanların en popüler dizilerinden biri haline gelen La Casa De Papel etkin takım kurma ve stres altında insan davranışlarının hangi boyutlara gidebileceğine dair bir psikolojik deney niteliğinde adeta.

Diziyi Belbin Takım Rolleri olarak incelediğimizde, dizinin ana karakteri, tüm takımın beyni olan Professör karakteri idealist bir yönetici olarak tam bir UZMAN ve ANALİTİK Takım Rolü yöneticilik özelliklerini gösteriyor.

Her iki rol de Zihinsel odaklı rollerdir. Bir şirketin beyin takımında etkin performans gösterirler.

UZMAN Takım Rolüne sahip yöneticiler kendi konu alanları ile ilgili tüm bilgilere, en ince detayına kadar hakimdirler. Teknik bilgi ve becerileri son derece yüksek, kendilerini konularına adamış, danışılan liderlerdir.

ANALİTİK Takım Rolüne sahip yöneticiler ise stratejik liderlerdir. Bir işe başlamadan önce tüm farklı alternatif ve olasılıkları analiz ederler. Geniş resmi görürler, yaptıkları planların uzun vadede etkilerini hesaplamadan harekete geçmezler, mutlaka bir B planları olur. Konuları etraflıca sorgular ve kritik ederler, harekete geçmeden önce tüm riskleri hesaplamak isterler. Kolay kolay duygusallığa kapılmazlar.

Profesör, soygunu gerçekleştireceği takımını seçerken stratejisini her biri yaptığı işte profesyonel, kaybedecek bir şeyi olmayan ve zorluklar ne olursa olsun yılmayacak, kendi aile ve geçmişindeki insanlardan alamadığı aidiyet ve bağlılık hissini farklı ülkelerin isimleriyle kendine yeni bir aidiyet yarattığı soygun takımında bulacak insanları seçerek kurguluyor.

Soygun takımının beyini olarak UZMAN ve ANALİTİK özellikleri ile yapacağı soygunu uzun aylar ve hatta öncesinde yıllar boyunca en ince ayrıntısına kadar planlayarak, takım üyelerine de her bir olası problemle karşılaştıklarında nasıl başa çıkacaklarına dair tüm bilgilendirmeleri yapıyor. Herşeyi en ince detayına kadar hesaplasa da, kriz ortamında takım onlara ne yapmaları gerektiğini söyleyen ve arkasında duran bir liderin yokluğunda karar vermekte ve nasıl bir hareket planı izleyeceğini belirlemekte zorlanıyor.

Operasyon grubunun Profesör’e rapor veren diğer bir lideri olan Berlin karakteri ise biraz baskın bir İTİCİ GÜÇ liderlik özelliğine örnek olabilir. İTİCİ GÜÇ Takım Rolüne sahip yöneticiler sonuç odaklıdır, beraber çalıştığı kişileri motive eder, mücadeleden ve çatışmadan kaçınmaz, başarıya ulaşmak ve güçlükleri aşmak kendileri için önemlidir. Ancak baskın tarzları bazı durumlarda insanları incitmelerine ve manipulatif olarak algılanmalarına neden olabilir. Berlin karakteri her ne kadar baskın ve acımasız gibi görünse de aslında diğerlerine göre kaybedecek daha az şeyi olduğu için de takımı için kendini feda etmekten çekinmeyecek bir kahramanlık hamlesiyle diziyi sonlandırıyor.

Liderler aslında her ne kadar otoritenin sahibi olarak güçlü bir konuma sahip gibi görünseler de, bu konum herkesin sorumluluğunun kendi üzerlerinde olduğu bir tek başınalık hissini de beraberinde getiriyor.

Kendi organizasyonlarımız içerisindeki lider ve yöneticilerin konumlandırmasını da göz önünde bulundurduğumuzda onlardan genele yönelik, son derece jenerik yöneticilik yetkinliklerini karşılamalarını beklemek yerine her kişinin kendine özgü liderlik/yöneticilik tarzını anlamak ve ona göre performansını geliştirici kişiye yönelik çözümler bulmak daha sağlıklı olacaktır.


bottom of page