Kendi davranışlarımıza ilişkin kişisel farkındalığımızı geliştirmek söz konusu olduğunda nereden başlayacağımız bilmekte zorlanabiliriz.
Johari Penceresi Metodunu Anlamak
Güçlü ve gelişime açık yönlerimi nasıl belirleyebilirim? Başkalarının beni gördüğü gibi kendime nasıl bakabilirim ?
Johari Penceresi metodu 1950’li yıllarda Joseph Luft ve Harry Ingham tarafından geliştirilmiştir. Bu model kendimizi nasıl gördüğümüzü anlama, başkalarının bizleri nasıl gördüğünü fark etme ve kendimizi çevremize en iyi şekilde nasıl ifade edeceğimiz konusunda yardımcı olur.
Johari Penceresi metodu öz farkındalığı artırdığı gibi iletişim becerilerimizi ve kişilerarası ilişkilerimizi olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda takım dinamiklerinin gelişmesine yüksek performanslı takımların oluşturulmasına yardımcı olur.
Johari Penceresi metodu ve Belbin Takım Rolü modellerini birlikte kullanmak için örnekleri ve şablonları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Johari Penceresi Metodu 4 Kadrandan Oluşur
· Birinci kadranda açık alan bulunur. Bu alanda bizim ve başkalarının bildiği genel bilgilerle ilgilidir.
· İkinci kadran gizli alanı ifade eder. Bireyin bildiği ancak başkaları tarafından bilinmeyen gizli yeteneklerinin alanıdır. Kişisel bilgilerden bahsettiğimizde veya nasıl çalışmayı sevdiğimizi ifade ettiğimizde, bu "kendini ifade etme" olarak bilinir.
· Üçüncü kadran ise kör alandır. Başkaları tarafından bilinen ancak bizim bilmediğimiz ya da farkında olmadığımız bilgileri içerir. Bu bilgilere erişmek için çevremizdekilerden geri bildirim almamız gerekir.
· Son kadran bilinmeyen alandır. Bu alanda henüz kendimiz veya başkaları için mevcut olmayan bilgiler yer alır. Bu bilgilere erişmek için koçluk danışmanlık seansları almamız gerekebilir.
Kendimizi Anlamak
Güçlü yönlerini geliştiren ve güçlü yönlere odaklı çalışan kişilerin, güçlü yönlerinin ve kısıtlarının yeterince farkında olmayan kişilere göre daha iyi performans gösterdiğini biliyoruz. Belbin Takım Rolü teorisine göre 9 farklı Takım Rolü davranışı vardır. Bu roller sayesinde bir takıma katkıda bulunmanın ve diğerleriyle ilişki kurmanın 9 farklı yolunu buluruz.
Her bir kişinin, kendilerine doğal olarak gelen çeşitli Takım Rolü davranışları ve güçlü yönleri vardır. Bu güçlü yönleri geliştirdiğimizde, işimize bağlılığımızı ve bizden beklenen işleri yerine getirme olasılığımız daha yüksektir. Belbin Bireysel Raporu 9 Takım Rolü davranışı açısından temel güçlü yönlerinizi hızlı bir şekilde tanımlar ve size en uygun çalışma tarzlarını önerir. Aynı zamanda bu güçlü yönlerinizin başkalarına nasıl ifade edebileceğinize dair kişiselleştirilmiş tavsiye ve rehberlik sunar.
Kör Alanlarımızı Kontrol Ediyoruz
Sonraki adım, ast, üst ve çalışma arkadaşlarınızdan geri bildirim istemektir. Bu teoride kulağa hoş gelse de, insanlar genellikle geri bildirim almaktan çekinebilirler. 360 derece geri bildirim, performans derecelerine bağlanabilir veya ofis politikaları tarafından yanlış anlaşılmalara neden olabilir.
Belbin tüm yanlış anlaşılmaları engellemek üzere yapılandırılmış bir form üzerinden tamamen objektif değerlendirmelere dayalı bir şekilde geri bildirimleri toplamanıza olanak tanır.
Pek çok psikometrik test kişiliği analiz eder ve kişiliğinin arka plandaki özelliklerini açıklamaya dayalıdır. Belbin ise iş yerindeki gözlemlenebilir davranışı ölçer. Varsayımlarda bulunmaz. Kişinin iş ortamında somut olarak hangi davranışları sergilemeyi tercih ettiğine odaklanır. Davranış gözlemlenebilir olduğundan, kişinin beraber çalıştığı kişiler Belbin Takım Rolü katkıları çerçevesinde çerçevelenmiş yapıcı geri bildirim sağlamak için gözlemci değerlendirmelerini tamamlayabilir. En az altı aydır ve tercihen sizinle yakın çalışan gözlemcileri seçmenizi tavsiye ederiz. Böylece Bireysel Belbin raporunuzun yanında Belbin 360 raporunuz da oluşur.
Belbin’deki güçlü yönleriniz, Johari Penceresi Modelinde nerede duruyor? Belbin 360 raporunuz, dört veya daha fazla gözlemciye ulaştığınızda tamamlanır. Bu sayede bir bakışta başkalarının sizin güçlü yanlarınızı görüp görmediğini veya farklılıkların nerede yatabileceğini görebilirsiniz.
Öncelikli tercih ettiğiniz Takım Rolleri değerlendirmeniz gözlemcilerinizle uyumlu olduğunda, "açık alan" kadranında çalışıyorsunuz demektir. Farklılıkların oluştuğu yerler, Johari Penceresi metoduna göre kör alana veya gizli alanlara denk gelecektir.
Gözlemci geri bildirimi bazı sürprizler doğurabilir. Ortaya çıkan her şeyi kabul etmeyebiliriz, ancak bulguları kabul etmek ve ele almak önemlidir, çünkü bunlar başkalarının bizi nasıl algıladığı üzerinde açıkça bir etkiye sahiptir. Özellikle tüm gözlemcilerin değerlendirmelerinde aynı sonuç ortaya çıkıyorsa bu veriler dikkate alınmalıdır.
Belbin ve Johari Penceresi Metodu kullanımı- Bir Örnek
Bu örnekte, söz konusu kişide en az tercih edilen takım rolü davranış Uzman rolüyken en güçlü rol ise Orkestra Şefi olarak görülmüştür.
Grafiğe bakıldığında Gözlemciler, bireyin kendisinden daha yüksek Takım Oyuncusu rolü davranışı görmüştür. Bu durum Johari Penceresi metoduna göre kör bir alana işaret edebilir. Grafikte değerlendirilen kişinin, farkında olmadığı bir potansiyele, gizli güçlü yanlarına işaret etmektedir.
Birey kendisini değerlendirirken gözlemcilerden daha fazla İtici Güç ve Uygulamacı takım rolü davranışını sergilediğini belirtmiştir. Bu, başkalarının henüz tanık olmadığı gizli nitelikleri gösterebilir, çünkü kişi işinde bu belirli rolleri oynama fırsatı bulamamıştır. Veya kişinin sergilediğini sandığı, ancak ekip arkadaşlarının aynı derecede gözlemlemediği kör noktalarını gösterebilir. Bu durumda, potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için Belbin raporunuzun başka bir sayfasına bakmak yararlı olabilir.
İtici Güç rolünüzü daha etkin bir şekilde sergilemek için, önemli konulara ilişkin fikirlerini rahatça aktarmaya hazır ve tartışmaya yol açacak konuları etkin bir şekilde idare edebilecek bir kimse olarak imajınızı geliştirin. Bunu olumlu bir tavırla yapabilirseniz takımınız için değerli bir sözcü olabilirsiniz.
Orkestra Şefi rolünüzü daha etkin bir şekilde sergilemek için, önemli kararlarda başkalarının anlaşmaya varmasını sağlamak için liderliği ele alın. Farklı görüşleri ortaya sunmak ve bir sonuca ulaşmak arasındaki dengeyi bulmaya çalışın.
Belbin raporları kendi görüşünüz ile başkalarının sizi nasıl gördükleri arasındaki uyumu artırmak için güçlü yönlerinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda hedefler ve tavsiyeler sağlar.
Kör noktadaki ve gizli yetenek alanlarınızdaki takım rollerinizi belirledikten sonra, güçlü yönlerinizi başkalarına da aktarmak için çalışmanızdan örnekler kullanarak bir strateji oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Johari Penceresi Metodu ve Takım Rolleri: Bundan sonra ne yapılmalı?
Belbin Takım Rolü modelini daha etkin anlamanız için raporunuzu aldıktan sonra size Johari Penceresi metodu için ücretsiz bir diyagram oluşturduk.
· Öncelikle, Belbin 360 raporunuzu tamamlamanız gerekir.
· Ardından, size ücretsiz olarak Johari Penceresi Metodu şablonumuzu yolluyoruz. Böylece kör alanlarınızın ve gizli yeteneklerinizin farkına vararak daha etkin bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi görebilirsiniz.
Belbin envanterleri ve kullanım alanları ile ilgili bilgilendirme almak veya Johari Penceresi Metodu ile Belbin 360 Değerlendirmeleri oluşturmak için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tel: 0216 336 03 50
Comments