top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısierradanismanlik

İş seçimlerimizi hangi kriterler şekillendiriyor ?


Upenn ve McGill Universitesi’lerinde yapılan araştırmalarda kadınların yatırım bankacılığı yapan kuruluşlarla, Deloitte, Ernst&Young ve McKenzie gibi şirketlere yönetim danışmanlığı yapan firmalara diğer işlere oranla daha az  başvuruda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Genel olarak beyaz yaka çalışanlarının belirli bir işe başvuru yapma seçimlerinde motivasyonlarını arttıran etkenler 3 ayrı kategoride gruplanıyor.

Yüksek maaş ve çalışma ortamında esneklik

Başvurdukları pozisyona yönelik geliştirdikleri aidiyet duygusu

Başvurularının başarılı sonuçlanacağına dair beklenti oranı

İş başvurularında kadınların erkeklere göre en büyük farkı kadınların önemli oranda iş/özel hayat dengesine önem verdiği ve bu anlamda kendilerini tatmin edecek işlere başvurmaya meyilli olduklarıdır. Bundan dolayı kadınların çoğu uzun saatler çalışmalarını gerektirecek yatırım bankacılığı ve yönetim danışmanlığı şirketlerine daha az rağbet ediyor. Erkekler ise ayda birkaç kere 5 yıldızlı otellerde konaklamalarına olanak tanıyan ve uzun saatler çalışmalarına karşın kendilerine de yüksek bir hayat kalitesi vaad eden bu pozisyonlara daha çok rağbet ediyor. Kadınlar ise daha çok genel yönetime yönelik Finans, Pazarlama, İK, Müşteri İlişkileri vb. pozisyonlarını tercih ediyorlar.

İş seçimine ilişkin cinsiyetler arası farklılıklar genetik mi yoksa küçükken kız çocuklarına /erkek çocuklarına uygun meslek grupları olarak ayrıştırılmış ve kalıplaşmış bir kanı ile yetiştirildiğimizden mi öte geliyor? Siz seçimlerinizi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz ?

bottom of page