Döviz piyasalarındaki anormal düzeydeki kur dalgalanmaları ve yaklaşmakta olan ekonomik krizi Belbin Takım Rolleri olarak değerlendirdiğimizde her bir takım rolü nasıl davranırdı? Kendinizi veya beraber çalıştığınız arkadaşlarınızı aralarında seçebildiniz mi ?
ANALİTİK: TL’nin dolar ve euro karşısındaki düşüşünü önceden öngörür ona göre tüm planlamalarını aylar öncesinden yapar. Her zaman bir B planı stratejisi oluşturur. Karamsar bir bakış açısı sergiler. Arkadaşları bu kadar karamsar ve eleştirel olmanın kendine hiç faydası yok, biraz da hayatın güzel yanlarından konuşsak dese de o çoktan yurtdışında mevcut bütçesi ile nerelerde yatırım yapabileceğinin planlarını yapmaya başlamıştır.
GİRİŞKEN: Whatsapp gruplarında aktif olarak tüm konuşmalara katılır. Ekonomi ile ilgili detaylı yazıları okumaktan sıkılır ama oradan buradan topladığı bilgilerle az çok fikir edinir ve bunu diğer arkadaşlarına satar. Konu ile ilgili iyimserdir, çok fazla kafaya takmak istemez. Yine farklı yerlerden bulduğu karikatürleri paylaşır, insanları neşelendirmeye çalışır. Akşam efkar dağıtmak için yemek programları önerileri ile gelir.
MUCİT: Kafası biraz hayal dünyasında olabilir. Krizin bir şekilde atlatılacağını söyler. Krizin etkilerini hiç hesaba katmadan organizasyonda yapılması gereken yeniliklere ilişkin çeşitli fikirler geliştirir. Diğerleri tarafından başka bir gezegene aitmiş de sanki somut, madde dünyamızda gezmiyormuş gibi algılanabilir.
MÜKEMMELİYETÇİ: Haberleri dinleyince telaşa kapılır, battık diyerekten başkalarını da galeyana getirebilir. Hemen arkadaşları arasından Analitik rolüne sahip birini bulup, ona fikir danışmak isteyebilir. Felaket senaryoları üretebilir. Krizle ilgili tüm haberleri atlamadan okur, farklı görüşlere sahip yazıları tüm detayına kadar incelemeye çalışır.
UYGULAMACI: Hemen bir plan program yapmaya girişir. Krize karşı sistemli bir yaklaşım sergilemeye çalışır. Esnek bir yaklaşım sergilemez ama önceden hazırlıklı olmak ister. Disiplinli bir şekilde gerekirse daha fazla çalışıp, uzun saatler mesai yapmaya hazırlıklı olur.
İTİCİ GÜÇ: Beraber çalıştıği ekibini bir araya toplayarak kemerleri sıkmanın zamanı geldiğini ancak mücadeleden yılmayacaklarını belirtir. Kriz ortamlarından motive olarak daha da hevesli çalışabilir. Çatışmaya girmekten korkmaz, gerekirse riskli kararlar alabilir.
ORKESTRA ŞEFİ: Beraber çalıştığı ekibini toplayarak mevcut durumlarını sakin ve güven verici bir ses tonuyla onlara aktarır. Önümüzde bizi nasıl günler beklediğini ve bunlara karşı ne tür önlemler alabileceğimizden bahseder. Herkesin fikrini almaya önem verir. Olgun ve mantıklı bir yaklaşım sergilemeye çalışarak analitik rolünü sergileyen ekip üyelerinden önümüzdeki dönemde alınması gereken önlemlerle ilgili stratejik bir sunum yapmalarını ister.
UZMAN: Krizin kendi uzmanlık alanına olan etkilerini irdeler. Genele yönelik etkilerinden çok fazla haberdar olma ihtiyacı hissetmeyebilir. Daha çok kendi alanına odaklanarak bilgilerini bu alanda pekiştirir.
TAKIM OYUNCUSU: Çevresinde ona destek olan kişiler olduğu sürece, olumlu yönlere odaklanarak diğerlerini de motive etmeye çalışabilir. Telaşa kapılanların yanına giderek onları teselli etmeye çalışır. Diğerleri tarafından biraz Pollyannacılık yaptığı söylense de, stresini hayatın olumlu yönlere odaklanarak gidermeye çalışır. Biraz dışarı çıkıp temiz hava almak, gelecekle ilgili olumlu hayaller kurmak isteyebilir.
Comments